SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Z rebalansom proračuna kulturi 1,4 milijona evrov manj sredstev

Na vir

Odbor DZ za kulturo se je seznanil s predlaganim rebalansom proračuna za letošnje leto. Kultura bo razpolagala z 1,4 milijona evrov manj sredstev glede na že sprejeti proračun. Med spremembami je načrtovana podpora avdiovizualni produkciji, dodatno podprto bo tudi ohranjanje kulturne dediščine.

Predlog rebalansa v splošnem je predstavila predstavnica ministrstva za finance Mateja Urbančič, ki je povedala, da je prilagojen aktualnim razmeram in dejanskim potrebam, pripravljen pa je bil v še vedno negotovih razmerah, povezanih z razvojem epidemije covida-19 in poglabljanjem energetske krize. Po njenih besedah vključuje ukrepe za blaženje posledic draginje za gospodinjstva in gospodarstvo.

Kot je povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko, se sredstva na postavki ministrstva znižujejo za 1,4 milijona evrov in znašajo nekaj več kot 237 milijonov evrov. Med načrtovanimi spremembami je, da se bo skladno z vladnim sklepom zagotovilo 2,5 milijona evrov za projekt denarne spodbude za vlaganja v avdiovizualno produkcijo, od tega bo ministrstvo za kulturo prispevalo pol milijona evrov, preostanek pa ministrstvo za finance.