SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Ali arheologija lahko poči – vprašanje, ki terja odgovorno pristopanje k izkopavanjem

Na vir

Ljubiteljsko raziskovanje nevarno, prav tako pa predstavlja nevarnost uničenja arheoloških najdb

Vsakokrat, ko bager zakoplje ali nekdo v zemljo zasadi lopato, obstaja nevarnost, da naleti na eksplozivno telo, zato je ob vsakršnem arheološkem izkopavanju treba pretehtati tudi varnost. Gorenjski muzej temo odpira z razstavo Ali arheologija lahko poči?

Razstava, ki je na ogled v kleti mestne hiše v Kranju, pripoveduje o tem, da arheološka izkopavanja prinašajo tudi nevarnosti. Navsezadnje je bilo območje Slovenije v 20. stoletju prizorišče številnih vojaških spopadov. “Verjetnost, da naletimo na eksplozivno odkritje, je velika,” sporočajo iz Gorenjskega muzeja in pojasnijo, da neeksplodirana ubojna sredstva, kot so topovske granate, minometne mine, letalske bombe, protipehotne mine in na tisoče drobnih nabojev, še vedno ležijo na območjih nekdanjih bojišč.

Z razstavo želijo pokazati, da se pri arheoloških raziskavah slej ali prej naleti na tovrstne ostaline, kar odpira resna etična vprašanja o varnosti delovne ekipe in o legitimnosti takšnih tveganj za dosego znanstvenih spoznanj. Leta 2014 je letalska bomba iz druge svetovne vojne v Nemčiji ubila voznika bagra in poškodovala več ljudi.