SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Ali ga lahko spremenite v ljubljenčka, kot ptička, ali pa ga date na povodec za svoje hčerke?

Na vir

Zvočni performans, ki skuša identificirati oblike državnega nasilja

V okviru Mesta žensk bo nocoj zvočni performans Rane Hamadeh, ki v kompleksnem umetniškem delu sooča teološko-politično-sociološko-lingvistično preteklost s sedanjostjo.

Ta izhaja iz šiitskega vsakoletnega obreda ašura, ki ohranja spomin na krivični uboj vnuka preroka Mohameda, Imama Al Husseina.

Zvočni performans Ali ga lahko spremenite v ljubljenčka, kot ptička, ali pa ga date na povodec za svoje hčerke? se bo zgodil danes ob 20.00 v Cukrarni.

Umetnica vzame izročilo ašure kot alegorično sklicevanje na ultimativni lik zatiranih za svoj strukturni dramaturški okvir, s pomočjo katerega identificira oblike državnega nasilja in pravne aparate, ki te omogočajo. V sozvočju s konfiguracijami moči, ki sestavljajo sirsko-libanonsko politično navezo, pa tudi genezo stranke Ba’ath in vojaškega vzpona Hezbolaha, preplavljajoča, kakofonična 8-kanalna zvočna igra Rane Hamadeh ponovno dramatizira logiko, pod katero se je uprizarjanje ašure v nedavnih desetletjih preobrazilo v militarizirano obliko gledališča. Umetnica ob tem predlaga tudi morebitni jezik izhoda in sprostitve napetosti.

Performansu bo sledil Zbor za publiko, ki je zamišljen kot prostor za refleksijo in pogovor o tem, kako smo gledali in kaj smo videli. Razmišljalo se bo o vprašanjih, kot so kaj v tem zvočnem performansu postanejo gledalke/-ci, ali so to poslušalci, ovčice, nevedne bralke in kakšno novo znanje dobimo po ogledu. Dogodek bo povezovala Lea Kukovičič.