SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Andraž Rožman: “Norost je lahko tudi izbira, na katero je človek ponosen.”

Na vir

Intervju z Andražem Rožmanom, avtorjem romana Titov sin

“Vsi se lahko enkrat znajdemo v instituciji. Lahko je to psihiatrična ustanova, lahko je zavod v Dutovaljah ali Hrastovcu. Če ne prej, pa verjetno, ko ostarimo. Mislim, da to ni življenje po meri človeka,” razmišlja pisatelj Andraž Rožman.

Njegov romaneskni prvenec Trije Spomini so prežemale zgodbe sirskega begunca, pesnika Mohamada Abdula Al Munema, njegov drugi roman Titov sin, ki je nedavno izšel pri založbi Goga, pa usmerja pogled v duševne stiske. Prek prijateljstva med brezdomcem Frenkom in novinarjem Klemnom zgodba sledi spopadanju z duševnim zdravjem in prevprašuje naš odnos do “normalnosti”, hierarhičnih odnosov, prisilne marginalizacije in stigmatizacije norosti.

“Begunce ljudje sovražijo, norce pa ignorirajo, oboje je huda oblika stigme. Celo ob tem, da je vsak od nas zagotovo že imel duševno stisko. Sam bi rad odpiral prostor za debato, tudi s psihiatrijo bi se rad pogovarjal,” pravi Rožman, ki je v knjigo vpeljal tudi več elementov svojega znanja o psihoanalitičnem procesu. “Videl sem, kako je treba norost relativizirati, kako družbeni, ekonomski in politični sistem ne zna pozitivno pristopiti k ljudem, ki imajo drugačne zaznave ter razmišljanja kot večina,” med drugim pove.

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić