SEZNAM NOVIC

MMC RTV SLO: Film Babičino seksualno življenje Urške Djukić z glavno nagrado na Finskem

Na vir

Kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je na 52. izvedbi fimskega festivala Tampere na Finskem prejel glavno nagrado – Grand Prix.

Grand prix sestavljata denarna nagradoa v višini 5000 evrov in kipec z imenom Kiss, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: “Grand Prix podeljujemo zgodbi z močno simbolno predstavnostjo, ki ponuja vidnost neizpovedani brutalni resnici o nasilju nad ženskami za domačim pragom. Film daje glas tistim, ki redko delijo svojo bolečino – pripadnicam starejše generacije, ki so pogumno spregovorile o svojih osebnih izkušnjah.”

Za uspešni in večkrat nagrajeni film je to deseta in tudi največja nagrada, saj finski festival kratkega filma, skupaj s festivaloma v Clermont Ferrandu (Francija) in Oberhausnu (Nemčija), spada med tri največje v Evropi. Letos so za mednarodni tekmovalni program prejeli 6912 filmov. Med temi je bilo izbranih 64 kratkih filmov iz 43 držav.

Film Babičino seksualno življenje skozi pričevanja o intimnosti podeželskih žensk, povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače.

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Korežiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik. Producent filma je Boštjan Virc iz produkcijske hiše Studio Virc.

Režiserko Urško Djukič in njen film do junija čaka še dvanajst festivalskih udeležb po celi Evropi in ponovno tudi v Kanadi, kjer se je , septembra 2021 na festivalu v Ottawi uspešna filmska pot tudi začela.

Slovenski kratki film je tako v razdobju trinajstih mesecev prvič prejel dve glavni nagradi na dveh najpomembnejših festivalih kratkega filma, februarja 2021 je v Clermond Ferrandu dobil Grand Prix film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle.

Festival je potekal med 9. in 13. marcem.