SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Jožica Avbelj: Srečevati ljudi – to se mi zdi najlepše pri našem poklicu

Na vir

Igralka je bila 41 let članica MGL-ja, prejela je številne nagrade, tudi Borštnikov prstan

“Zelo zgodaj sem se naučila, da publika zelo hitro pozablja in da moram jaz še hitreje. Da to, kar o meni govorijo in pišejo, nima zveze z mano,” pravi izjemna igralka Jožica Avbelj, ki je s Petro Pogorevc napisala biografski roman z naslovom Joži.

ožica Avbelj je pustila neizbrisljiv pečat v Mestnem gledališču ljubljanskem, katerega članica je bila 41 let in v katerem je v dolgi karieri nanizala vrsto izvrstnih vlog, s katerimi se je vtisnila v spomin številnim gledalcem. Svoje pestro življenje, neločljivo povezano z gledališčem, je popisala v sodelovanju s Petro Pogorevc, s katero sta bili tudi sodelavki v MGL-ju.

Zato je bilo neizogibno, da je bila predstavitev njune Joži, ki je nastajala štiri leta, prav tam. Prav Petra je bila tista, ki je Jožici predlagala, da bi poskusila njena poglavja življenja strniti v knjižni zapis. Pri tem pa je imel prste vmes še en izjemni igralec, nedavno preminuli velikan Radko Polič – Rac, pod čigar biografijo se je prav tako podpisala Petra Pogorevc. “Rac si je trikrat premislil, da ne bi imel knjige. Ko si je drugič premislil, sem se pogovarjala sama s sabo: ‘Tudi pet minut se ne boš sekirala zaradi tega Poliča.’ Že kar veliko sva namreč naredila, obdelala otroštvo in mladost, do akademije sva prišla, tam se je ustavilo,” je pojasnila v petkovem pogovoru, ki ga je povezovala Bernarda Žarn. Kot je dejala, je zelo uživala v pisanju, delala je kot publicistka in literarna kritičarka, potem pa se je zaposlila v gledališču. “Nisem hotela nehati delati, nisem se pa hotela več ukvarjati z mislijo, ali bo ali ne (op. Račeva knjiga). Nekaj sva delali z Joži in sem šla do nje, ker jo imam strašno rada, izjemno jo spoštujem, rada jo gledam na odru, in sem ji rekla: bi se ti pogovarjala z mano in bi jaz poskusila napisati knjigo. In je rekla ja.”