SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Kristijan Krajnčan: Menim, da smo Slovenci zelo nostalgičen narod, na način “oj, mladost ti moja”

Na vir

Intervju s Kristijanom Krajnčanom, violončelistom, bobnarjem in skladateljem

“Slovenska narodna glasba mi nikoli ni bila preveč všeč, ukvarjal sem se z džezom, težkimi kompozicijami, ki so daleč od primarnega zvoka. Potem pa sem nenadoma začutil, da moram prav tja,” opisuje Kristijan Krajnčan nastanek novega albuma Zabučale gore.

Ustvarja v okviru samostojnega avtorskega projekta z naslovom DrummingCellist, v katerem hkrati igra na violončelo in bobne, spaja džez, klasično in ljudsko glasbo. Z albumom Zabučale gore je na novo premislil slovensko ljudsko glasbo skozi sodobne klasične in improvizacijske koncepte. “Ničesar nisem združeval, poiskati sem želel bistvo pesmi in izhajati iz tega: kaj ta pesem sporoča, kaj pomeni meni?” se je spraševal.

S projektom DrummingCellist je doslej izdal še albume DrummingCellist (2017), na katerem je aranžiral Bachovo drugo suito in Fratres Arvo Part-a za klasičen violončelo in džezbobne, Abraxas (2019), za katerega je napisal avtorsko glasbo, inspirirano po mitologijah sveta in delu C. G. Junga, Floating Sand (2021), ki je nastal v sodelovanju z očetom, dirigentom in aranžerjem Lojzetom Krajnčanom ter Big Bandom RTV Slovenija. S projektom je gostoval po Evropi, med drugim v Bimhuisu v Amsterdamu, enem najbolj uglednih džezovskih klubov.