SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Novi sindikat za kulturo gre v boj proti neplačnikom ter za socialno varnost

Na vir

Ustanovljen sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk

Z ustanovno skupščino je zaživel sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk. Združuje delavce v kulturi, ki delujejo kot zunanji izvajalci javnih zavodov, nevladnih organizacij in podjetij. Prioriteta bosta plačilna disciplina in socialna varnost.

Na današnji ustanovni skupščini so izvolili predstavnike v različne organe, med drugim 15-članski delavski odbor, ki bo uresničeval program Zasuka. V sindikatu si namreč želijo, da bi preuredili trenutni ustroj kulturno-ustvarjalnega sektorja, ki po besedah članice odbora Alenke Sottler delavce spodbuja, da delajo kot poceni ali celo brezplačna delovna sila. To prakso bi bilo treba prekiniti, je poudarila na novinarski konferenci po skupščini.

Do zdaj so zaznali štiri sklope težav, poleg plačilne nediscipline in pomanjkanja socialne varnosti oziroma delavskih pravic še pomanjkanje delovnih prostorov in posledice epidemije covida-19. To so pokazale tudi raziskave o KKS-ju, ki jih je od začetka epidemije pred dvema letoma opravil kreativni center Poligon skupaj s Centrom za kreativnost. “Imamo različne statuse in pogodbe, a ne glede na to, kako smo si različni, imamo enake težave. Enako težko živimo, enako težko se pogajamo za boljše pogoje na področju dela,” je povedala Eva Matjaž.