SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Podeljeni zlatirepci festivala Tinta: očitno ga še zmeraj ni čez Tomaža Lavriča

Na vir

S podelitvijo nagrad zlatirepec se je sklenili uradni del festivala Tinta

Na festivalu stripa Tinta je zlatirepca za najboljši domači strip za odrasle prejela knjiga Slovenski klasiki v stripu 2 Tomaža Lavriča, zlatirepca za najboljši domači strip za otroke in mlade pa delo Lahko noč, sine: 7 pravljic v stripu Izarja Lunačka.

Nagrade zlatirepec so podelili sinoči v Kinu Šiška, s čimer se je sklenil uradni del mednarodnega festivala stripa Tinta, ki je od srede ponujal izbor razstav in drugih festivalskih dogodkov v družbi odmevnih domačih in tujih stripovskih ustvarjalcev.

V obrazložitvi nagrade za Slovenske klasike v stripu 2 je mogoče prebrati, da je “domači stripovski uomo universale, TonTon, TBC, Lovro Matič, Josip Visarijonovič in kar je še njegovih stilov in obrazov, ponovno zadel v polno”. Po oceni žirije je Tomaž Lavrič s stotimi stripovskimi prevodi esencialnih del slovenske kulture vnovič izkazal svojo pestrost in obvladovanje raznolikosti ter mojstrskost v razumevanju stripa. V velikem časovnem razponu se je z enako vnemo lotil tako popkulture kot starodavnega ljudskega izročila. “Težko pričakovani drugi del si zasluži, da kljub težki konkurenci z njo pomete,” še piše v utemeljitvi.