SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Vdih izdih: “Tudi brez človeka bo življenje na svetu obstalo in se razvijalo”

Na vir

V Mestni galeriji Nova Gorica skupinska razstava vdih izdih

V Mestni galeriji Nova Gorica osem umetnic in umetnikov z umetniškimi deli interpretira sintagmo “vdih izdih”. Pri tem je kustosinjo Mojco Grmek zanimalo, ali jo je mogoče razumeti kot metaforo za kratkost in minljivost življenja.

Sodelujoči umetniki na razstavi sintagmo interpretirajo različno, kljub temu pa je med njimi opaziti določene povezave, so zapisali v galeriji.

Boštjan Kavčič pri ustvarjanju izhaja iz zavedanja, da je univerzum celota, kjer je vse v dinamičnem ravnovesju med seboj. V skladu s tem svoje skulpture pojmuje kot organizme, ki nastajajo z osvobajanjem energij iz kamna. Ko so končane, pa harmonizirajo energije v prostoru, kjer so. Delo lani preminule kiparke Lučke Koščak – gre za knjigo, ki je nastala posthumno iz izvirnih materialov z umetničine samostojne razstave v Hiši kulture z naslovom Dih iz leta 2013 – je na prvi pogled popolnoma drugačno od drugih iz njenega opusa, vendar prav tako skuša spodbuditi eno od najbolj naravnih, a skoraj pozabljenih oblik komunikacije – ustvarjanje vezi s samim seboj skozi dih.