SEZNAM NOVIC

Zmagovalci natečaja Odprto polje kulture

Na vir

Znani so zmagovalci natečaja Odprto polje kulture

Na natečaj Odprto polje kulture spletnega portala Kulturnik.si smo prejeli skupno 14 prijav zelo raznolikih avtoric in avtorjev. Zelo se nam zdi pomembno, da pohvalimo mlade, ki radi ustvarjajo in pišejo. Besedila so si bila med seboj zelo raznolika kot je tudi raznolika kultura. Optimistično je, da v mladih še vedno živi želja po ustvarjanju v kulturi. Po tehtnem premisleku smo se odločili, da podelimo dve nagradi.

1. nagrada: Nika Vrabec: »Vincijeva odisejada na Jug,«

»Vincijeva odisejada na Jug,« izpod peresa Nike Vrabec je na prvi pogled zgolj še ena filmska recenzija. Če ne bi bilo recenzij hrane in gostiln, bi bile filmske recenzije najbolj pogosto čtivo digitalne sodobnosti, a na srečo znotraj cenjenega ceha filmske kritike obstajajo tudi izvirni avtorji med katere odločno stopa tudi Nika Vrabec.
Kritika ali recenzija ali ocena je že sama po sebi zahtevno pisanje; žanr z vsaj tako strogimi pravili, kot ima stroga žanrska pravila medij sam. In v pričujoči (in nagrajeni) recenziji se avtorica izkaže z avtonomnim poznavanjem obojega.
V besedilu pa obstaja raven, ki pisanje dvigne nad »običajno« filmsko recenzijo. Film slovenskega režiserja Vincija Voguea Anžlovarja Dedek gre na jug je nadaljevanje njegove mega uspešnice iz devetdesetih Babica gre na jug! Slednji je iz prvega »sproščenega« filma nove slovenske državnosti postal (pop) kulturni fenomen, ki ga Nika v svojem tekstu prepozna, hkrati pa nadvse spretno ovrednoti sodobno nadaljevanje Vincijeve sage. Ob tem pa gre za publicistični izdelek, ki je spisan s pravo mero tako strokovnosti kot duha.

2. nagrada: Lara Gobec: »Kako daleč seže klik na sprožilec?

Besedilo »Kako daleč seže klik na sprožilec?« avtorice Lare Gobec si za izhodišče vzame slikovito impresijo mesta, ki ob izkazani senzibilnosti ter občutku za podrobnosti hipoma vzbudi bralčevo pozornost. A kar se spočetka kaže le kot mimobežni osebni vtis kmalu preraste v kompleksna etična vprašanja in kritični premislek o sodobni medijski krajini v času neoliberalizma. Avtorica se tako sprašuje o vlogi fotografij iz vojnih žarišč, pri katerih je treba na eni strani zagotoviti skrbno in dostojno obravnavo posameznika, po drugi pa vendarle sporočiti grobo resnico o njegovem položaju. Poleg tega premišljuje tudi o prezasiščenosti javnega (medijskega) prostora s (pre)številnimi informacijami ter se sprašuje, kako preseči s tem povezano indiferentnost javnosti do novic, ki bi morale vzbuditi solidarnost in sočutje. Avtorica besedila izkazuje tako spretnost podajanja intimnih doživetij kot odprtost za širša družbena vprašanja, poleg tega pa je v zanimivo temo vložila tudi raziskovalni trud in svoje misli podkrepila z relevantno referenčno literaturo. To prepoznavamo kot pomembno odliko besedila, ki mu zato podeljujemo drugo nagrado.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje, zmagovalkama iskreno čestitamo in jima želimo še veliko kulturnih udejstvovanj!

Komisija v sestavi: Marko Radmilovič, Taja Lesjak Šilak in Jakob Ribič