SEZNAM BLOG OBJAV

O kulturni diplomaciji med Avstrijo in Slovenijo

— Piše: Pia Nikolič

Intervju z Andreasom Pawlitschkom in Barbaro Koželj Podlogar

V hladni beli notranjosti nekdanjega industrijskega objekta za predelavo sladkorja na obrežju Ljubljanice sta se konec novembra oglasila Andreas Pawlitschek in Barbara Koželj Podlogar. Prenovljena Cukrarna nas je sprejela z odprtimi rokami, dopoldanske ure pa so bile kot nalašč za srečanje v glavni dvorani, saj je bilo obiskovalcev bolj malo.

Intervju se je odvil skoraj v zadnjem hipu. Direktor Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana Andreas Pawlitschek se decembra namreč odpravlja v pokoj. Po več letih uspešnega dela na področju kulturne diplomacije bo prepustil vajeti svojemu nasledniku. Povezovanje med sosednjima državama Slovenijo in Avstrijo se bo tako nadaljevalo. Veže ju več stoletij dolga skupna zgodovina, ki je povzročila tudi, da se na obeh straneh trenutne meje govori slovenščina.

Avstrijski kulturni forum pod tem imenom obstaja že od leta 2001 in je naslednik leta 1990 ustanovljenega oddelka za kulturo pri Avstrijskem generalnem konzulatu. Deluje predvsem v Ljubljani, v Mariboru pa lahko obiščemo tudi Avstrijsko čitalnico, ki je nastala pod njegovim okriljem. Oba oddelka sodelujeta z različnimi partnerji, med drugim tudi zaradi pomanjkanja lastnih prostorov, ki bi bili primerni za prireditve.

Ker sta v dialog vedno vpletena dva, smo na intervju povabili tudi predstavnico slovenske kulturne diplomacije, vršilko dolžnosti generalnega direktorja na Direktoratu za ustvarjalnost Ministrstva za kulturo, Barbaro Koželj Podlogar. S Pawlitschkom je diplomirana umetnostna zgodovinarka in filozofinja sodelovala že pri več projektih, na trenutnem delovnem mestu pa se je znašla že med letoma 2007 in 2013. Zatem je vodila Službo za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje, kasneje še Slovenski kulturno-informacijski center SKICA na Dunaju. Na mednarodnem področju je sodelovala pri slovenskih predstavitvah literature na knjižnih sejmih v Pragi, Leipzigu in Frankfurtu, bila pa je tudi članica sveta zavoda Evropska prestolnica kulture Maribor 2012 in skrbnica tega projekta na Ministrstvu za kulturo.
V skupnem intervjuju smo spregovorili o tem, kaj kulturna diplomacija sploh je, kako poteka med državama in o nekaterih projektih, ki sta jih Avstrija in Slovenija že izpeljali skupaj v preteklosti.