NA IMENIK

Kulturni dom Mengeš

V zadnjem desetletju je najpogostejši najemnik kulturnega doma Špas teater. Predstave Špas teatra so v Mengeš pripeljale ljudi iz vse Slovenije, v desetletju se je komedijam Špas teatra nasmejalo kar 800.000 gledalcev.

V letu 2007 je Špas teater postal upravitelj Kulturnega doma.

Osrednji del Kulturnega doma je dvorana s 411 udobnimi sedeži, z možnostjo dodatnih 38 stranskih sedežev. Oder ima koristne dimenzije 9m x 7m z višino 5m odrske odprtine. Dostop na oder z dvorane je možen z dveh strani. Odrsko zaveso upravljamo z daljinskim krmiljenjem. Lučni park šteje 16 scenskih reflektorjev, krmiljenih preko svetlobnih regulatorjev. V dvorani je stereo ozvočenje v jakosti 2x 350 W. Za nastopajoče sta ob odru dve skupinski garderobi, opremljeni z wc-jem. Pred vhodom v dvorano je več namenska avla z bifejem in blagajna.

Poleg osrednje dvorane je v Kulturnem domu klubska soba šahovskega društva, folklorne skupine in mešanega pevskega zbora Svoboda Mengeš. Prav tako v domu gostujejo nogometaši, kjer imajo svoje garderobe.

NA IMENIK

Siti teater BTC

NA IMENIK

Slovensko narodno gledališče opera in balet Ljubljana

Danes se osrednje slovensko glasbeno gledališče – poleg rednih programskih novosti vsake sezone – ponaša z obširnim repertoarjem opernih, baletnih in koncertnih del iz sodobne in klasične glasbeno-gledališke ustvarjalnosti v matični hiši ter na gostovanjih doma in v tujini. Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana že nekaj let uspešno sodeluje tudi z različnimi mednarodnimi in domačimi koproducenti, s katerimi je v minulih sezonah uprizorilo več odmevnih projektov (Faust, Aida, Zaljubljen v tri oranže, Don Kihot, Knez Igor, Rusalka, …), prav gotovo pa je bila med najodmevnejšimi svetovna premiera ponovno odkrite Offenbachove opere Renske nimfe.

NA IMENIK

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica je naslednik Primorskega dramskega gledališča, ustanovljenega 1969. Med leti 1972 in 1991 je gledališče organiziralo festival Goriška srečanja malih odrov (kasneje Srečanja gledališč Alpe Jadran), ki je pomembno vplival na razvoj gledališča in njegovo afirmacijo v domačem in mednarodnem prostoru.

NA IMENIK

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

Delo: Predstava Pljuča slavila v Umagu

30. 06. 2022 / Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

Po mnenju žirije so vsi elementi predstave občinstvo in žirijo pustili v globokem razmišljanju o svetu, v katerem živimo.

Mladina: Igralska norost Marka Mandića

16. 06. 2022 / Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

Uprizoritev MandićCirkus, ki je maja letos premierno zaživela na Velikem odru, sta avtorja korenito adaptirala

Dnevnik: Kdo smo in kaj smo bili

25. 05. 2022 / Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

Na velikem odru ljubljanske Drame bodo jutri pripravili zadnjo premiero te sezone – to bo krstna uprizoritev nove igre mednarodno uveljavljene hrvaške avtorice Tene Štivičić, glasbenogledališke drame Kabaret Kaspar, ki se ironično poigrava s stanjem sodobne družbe. Režira Marjan Nečak.

Dnevnik: Antična zgodba za sodobni čas

20. 05. 2022 / Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

V koprodukciji ljubljanske Drame in Festivala Ljubljana bodo prihodnjo nedeljo na Peklenskem dvorišču Križank premierno uprizorili dramo Penelopiada na podlagi besedila Margaret Atwood. Predstavo režira Livija Pandur.

Delo: Ocenjujemo: MandićCirkus

10. 05. 2022 / Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

Dogodek se bolj kot na Mandićeve vloge osredotoča na njegovo telo in v njegov ustvarjalni opus vpisano fizično igro.

NA IMENIK

Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana

Delo: O naših protislovjih bodo več povedale besede drugih

01. 09. 2022 / Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana

Snovalci gledališke sezone 2022/2023 Slovenskega mladinskega gledališča napovedujejo, da bo ta drugačna.

NA IMENIK

Slovensko ljudsko gledališče Celje

Večer: Večerova nagrada za igralske dosežke na celjskem odru Lučki Počkaj

18. 05. 2022 / Slovensko ljudsko gledališče Celje

Nagrado bo prejela v četrtek, ko bo v Gledališču Celje zadnja premiera v letošnji sezoni, prva slovenska uprizoritev drame Dolg britanske dramatičarke Alexandre Wood.

NA IMENIK

Slovenski gledališki inštitut

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) je nacionalni javni zavod, ki se posveča ohranjanju slovenske gledališke kulture, zbiranju in dokumentiranju gradiva s področja gledališke dediščine ter raznolikim oblikam njene prezentacije. Obenem skrbi tudi za razvoj in promocijo slovenske gledališke kulture in gledališke umetnosti najširših zvrsti: dramske, operne, baletne in lutkovne; sodobnega plesa, eksperimentalnih, raziskovalnih in performativnih gledaliških praks, fizičnega, ambientalnega in uličnega gledališča ter drugih oblik.

Njegovo poslanstvo in metoda dela sta zbiranje, dokumentiranje, ohranjanje, raziskovanje, preučevanje, interpretiranje, predstavljanje in promoviranje slovenske gledališke kulture, gledališke dediščine in gledališke umetnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru.

NA IMENIK

Prešernovo gledališče Kranj