NA IMENIK

Vetrinjski dvor

Vetrinjski dvor je večnamenski prireditveni, razstavni in produkcijski prostor, prvenstveno namenjen izvajanju programov nevladnih kulturnih organizacij.

MMC RTV Slo: “Postavljeno na-mesto sonca”: umetnik Ren Gregorčič se prvič predstavlja v Sloveniji

04. 08. 2022 / Vetrinjski dvor

Razstava slovensko-avstralskega kvirovskega umetnika in kuratorja Rena Gregorčiča z naslovom Postavljeno na-mesto sonca v razstavišču Vetrinjski dvor obravnava "dve strukturni mesti, ki označujeta meje prehodov".

NA IMENIK

Festival Velenje


Festival Velenje je javni zavod, ki ga je leta 2008 z odlokom ustanovila Mestna občina Velenje z izločitvijo organizacijske enote Prireditve iz Javnega zavoda Knjižnica Velenje in priključitvijo dela turistično–informacijskega centra k novo nastalemu javnemu zavodu. Festival Velenje tako kontinuirano nadaljuje s prireditveno dejavnostjo nekdanjega Kulturnega centra in Knjižnice v Velenju.
Prostori Festivala Velenje se nahajajo v Domu kulture Velenje, ki je bil zaradi modernistične arhitekture in prvin razglašen za kulturni spomenik.

NA IMENIK

Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana (SMEEL)

Bunker je neprofitni zavod za izvedbo in organizacijo kulturnih prireditev, ki ga je leta 1997 ustanovila Nevenka Koprivšek. Zavod Bunker producira in predstavlja sodobne uprizoritvene gledališke in plesne predstave, organizira različne delavnice in druge izobraževalne programe s poudarkom na kulturno-umetnostni vzgoji, sodeluje v številnih mednarodnih projektih, organizira mednarodne forume in pogovorne večere ter oblikuje enega najvidnejših mednarodnih festivalov sodobne uprizoritvene umetnosti Mladi levi.

Mladina: Festival Mladi levi praznuje 25 let

18. 08. 2022 / Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana (SMEEL)

Letošnji 25. Mladi levi, ki bodo potekali med 19. in 27. avgustom na različnih prizoriščih v Ljubljani, ponovno prinašajo bogat nabor predstav in drugega dogajanja, ki ga je sestavila nova kuratorska ekipa v sestavi Mojca Jug, Klara Drnovšek Solina in…

Dnevnik: Garažni glasbeniki naelektrili Ljubljano

14. 06. 2022 / Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana (SMEEL)

Pretekli teden je 8. predstavitveni festival Ment ponudil atraktiven glasbeni in konferenčni program ter povezal petnajst ljubljanskih prizorišč. Zvrstili so se številni koncerti, predvsem pa so bile dobro zastopane garažne zvrsti.

Delo: Premišljanje drugačne družbe

08. 06. 2022 / Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana (SMEEL)

Festival Spider: Ključna pri njegovem ustvarjanju je dinamika med plesom in koreografijo

NA IMENIK

Slovenska filharmonija

V središču Ljubljane, je že desetletja doma glasba. Slovenska filharmonija radovedno opazuje Kongresni trg, Univerzo v Ljubljani, park Zvezda in Uršulinsko cerkev ali pa se spogleduje z reko Ljubljanico in zasanjano zre v ljubljanski grad.

MMC RTV SLO: Oratorij Elija, eno Mendelssohnovih največjih del, v Slovenski filharmoniji  

17. 06. 2022 / Slovenska filharmonija

Zbor in orkester Slovenske filharmonije bosta nocoj izvedla eno največjih del svetovne glasbene zakladnice

Delo: Spopad s sedanjostjo z močjo glasbe

18. 05. 2022 / Slovenska filharmonija

»Tokratno sezono,« je včeraj v dvorani Marjana Kozine Slovenske filharmonije povedal direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije Matej Šarc, »smo po turbulentnih časih lahko načrtovali z večjo gotovostjo, da jo bomo, tako kot smo zadnjo, tudi v celoti izpeljali.«…

NA IMENIK

Narodni dom Mežica

Narodni dom Mežica v sodobno urejeni dvorani nudi prostor za različne vrste prireditev – od glasbenih koncertov do gledaliških predstav za staro in mlado, ter za različne lokalne prireditve. Hram mežiške ustvarjalnosti ustvarja že od l. 1940, ko je dolgo časa veljal za zelo modernega. Leta 2005 se konča prenova objekta in ustanovi Javni kulturni zavod, ki delovanje doma dvigne na visok nivo, saj se letno odvije veliko število vsebinsko različnih prireditev. Za ljubitelje gledališke umetnosti sta na razpolago gledališki in otroški abonma s predstavami profesionalnih slovenskih gledališč, v programu za izven pa se je do sedaj zvrstilo že lepo število slavnih imen. V domu imajo svoje prostore tudi različna društva in knjižnica.

NA IMENIK

Narodni dom Maribor

Javni zavod Narodni dom Maribor je bil ustanovljen septembra 1992. Z delom so začeli sprva kar v poslopju zgodovinske mestne hiše Rotovž na Glavnem trgu.
Prav na slovenski kulturni praznik 8. februarja 1993 se je zavod preselil v poslopje Narodnega doma na Ulici kneza Koclja 9. Dogodek je imel tudi simboličen pomen, saj je bil Narodni dom v začetku 20. stoletja sedež kulturnega in narodnostnega preporoda slovenstva v Mariboru.

Programi Narodnega doma Maribor so namenjeni otrokom, mladostnikom in odraslim, ljubiteljem vseh vrst glasbe od klasične do rocka in jazza, privržencem žlahtne komedije, gledaliških predstav, poznavalcem sodobnih uprizoritvenih umetnosti, malim radovednežem in ustvarjalcem ter obiskovalcem prireditev vizualnih umetnosti.

NA IMENIK

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad, ki se lahko pohvali s pridobljenimi mednarodnimi trajnostnimi znaki, na griču nad mestom stoji že okrog 900 let in je glavna znamenitost Ljubljane. Z grajskega Razglednega stolpa in obzidja se ponujajo najlepši razgledi na mesto. V grajskih prostorih so na ogled muzejska razstava Slovenska zgodovina, Lutkovni muzej ter več zgodovinskih prostorov in postavitev, med njimi Kapela Sv. Jurija, Kaznilnica in Virtualni grad.

Na Gradu, na katerega se lahko pripeljete s tirno vzpenjačo, je na ogled tudi vrsta umetniških razstav. Na njem obratujejo restavracija Strelec, Gostilna na Gradu, Grajska vinoteka Strelec, Grajska kavarna in Jazz Club Ljubljanski grad. Grad je prizorišče kulturnih prireditev, dogodkov za vso družino, plesnih večerov ter poletnega kina na prostem Film pod zvezdami.

NA IMENIK

Poletno gledališče Križanke

Poletno gledališče Križank sodi med najlepše in najbolj akustične prostore na prostem v Sloveniji.

Zaradi števila stojišč so Križanke med najbolj priljubljenimi prizorišči za rock, jazz in etno koncerte. Poletno gledališče obratuje brez strehe.

Delo: Trnow stajl dvaindvajset let pozneje

23. 09. 2022 / Poletno gledališče Križanke

Danes ob 20. uri bo znameniti trnovski Klemen Klemen raper prvič nastopil v Križankah.

Dnevnik: Po sledeh velikega koreografa

05. 07. 2022 / Poletno gledališče Križanke

Na ljubljanski poletni festival se vrača baletna skupina znamenitega koreografa Maurica Béjarta, ki bo jutri in v četrtek z dvema koreografijama nastopila v Križankah.

NA IMENIK

Klub Channel Zero

Klub Channel Zero vodi nevladna organizacija KUD Channel Zero, ki je aktivna na področju neodvisne kulture od leta 1993. Danes klub predstavlja pomemben koncertni oder za alternativno glasbo.

NA IMENIK

Kosovelov dom Sežana

Danes Kosovelov dom omogoča prireditve v veliki dvorani s 437 sedeži, ki ob velikem odru, izredni akustiki in sodobni tehniki nudi udobje in omogoča izjemno sprejemanje vsakršnih dogodkov (gledaliških predstav, koncertov, filmskih predstav …).

Kosovelov dom Sežana (ki se je najprej imenoval Kulturni dom Srečka Kosovela, nato Kulturni center Srečka Kosovela), so pričeli zidati leta 1979 po zasnovi in projektih skupine Kras. To je bila družba petih uglednih prodornih arhitektov, ki so jo sestavljali Matjaž Garzarolli, Vojteh Ravnikar, Marko Dekleva, Egon Vatovec in Mladen Merčina. Na podlagi izjemnega pomena, ki ga ima v razvoju regije središče kulture na Krasu in v Brkinih, je bila izbrana tudi umestitev v samo središče Sežane, ki do izgradnje tega objekta ni imela oblikovane mestne podobe.