NA IMENIK

Cukrarna

Z odprtjem Cukrarne septembra 2021 je slovenska prestolnica dobila nov prostor za predstavitve sodobne umetnosti in prostor, kjer se izvajajo procesi artikulacije misli, produkcije in prezentacije sodobnih umetniških projektov – tako na področju vizualne kot tudi intermedijske, performativne, zvočne, glasbene in ostalih oblik umetnosti. Prikazovanje umetniških del skozi razstave in dogodke je le del programa institucije, cilj Cukrarne je postati novo vozlišče kulturnega dogajanja. V sodelovanju z umetniki in drugimi akterji iz slovenskega in mednarodnega prostora, ki bo temeljilo na dolgoročnejši udeležbi in interakciji, stremimo k osnovnim ciljem in poslanstvu sodobne institucije umetnosti; ta naj ob upoštevanju preteklosti stavbe svojo razstavno dejavnost, interpretacijo in izobraževanje gradi na temeljnih humanističnih postulatih skupnosti, spoštovanja drugega in empatije do okolja ter naj spodbuja argumentirano družbenokritično držo in vedno znova preudarno nastavlja zrcalo družbi.

Dnevnik: Pred očmi izgubljamo kulturno dediščino

26. 07. 2022 / Cukrarna

V Palači Cukrarna bo do 16. avgusta na ogled posebna razstava z naslovom Kako revitalizirati soline? Fontanigge: Šola solinarstva / La scuola della salinatura, ki s fotografijami in videom odpira dragocen vpogled v oživitev Sečoveljskih solin, zlasti njenega najhitreje propadajočega…

Večer: Poletje v Cukrarni: v znamenju ženske ustvarjalnosti

27. 06. 2022 / Cukrarna

Cukrarna je že od marca v znamenju žensk – najprej z osrednjo razstavo skoraj 60 sodobnih umetnic, od junija pa tudi s samostojno razstavo Mete Grgurevič.

Delo: Zrezki, vladarji in pisani plašči

17. 05. 2022 / Cukrarna

V Galeriji Cukrarna bo v prihodnjih dneh na ogled performans in filmske projekcije slovenskih ustvarjalk.

NA IMENIK

Obalne galerije Piran

Obalne galerije Piran so osrednja ustanova na Primorskem s statusom pokrajinskega muzeja likovne umetnosti od začetka dvajsetega stoletja, ki izvaja svoje poslanstvo na likovni dediščini ter proučuje in predstavlja sodobno primorsko, slovensko in tujo produkcijo. Hranjeni umetnostni fond bogati slovensko likovno zakladnico.

Obalne galerije Piran zbirajo arhivsko in dokumentarno gradivo v nacionalni fond likovne umetnosti. So tudi dokumentacijski, študijski, raziskovalni in izobraževalni center, namenjen raziskovalnim, študijskim in izobraževalnim potrebam.

NA IMENIK

Narodna galerija Slovenije

Delo: Vprašanje temnega angela

04. 11. 2022 / Narodna galerija Slovenije

Novembrska Odstiranja v Narod­ni galeriji razgrinjajo ozadje doslej manj znane slike mojstra, trdno zapisanega v antologijo beneške slikarske šole. Vračajo se k podobi Sv. Ana uči Marijo brati, ki je stoletja krasila oltar v kapeli škofjeloškega gradu, zatem pa pristala…

Delo: Občudovala menihe in sama živela za umetnost

20. 06. 2022 / Narodna galerija Slovenije

Pogled na skupine slik, grafik pa tudi sakralne umetnosti Elde Piščanec ponovno odstira razstava v Narodni galeriji.

Dnevnik: Spoštovanja vredne delavke v likovnih umetnostih

16. 06. 2022 / Narodna galerija Slovenije

Devetindevetdeset del – od oljnih slik, akvarelov, risb do grafik –, ki predstavljajo celovit pregled ustvarjalnosti Elde Piščanec, je doslej največja predstavitev te slikarke pri nas. Razstavo so pripravili v Narodni galeriji, na ogled bo do 18. septembra.

Mladina: Plečnikova odličja 2022

24. 05. 2022 / Narodna galerija Slovenije

Prejemniki Plečnikove nagrade so Matija Bevk, Vasa J. Perović in Johannes Paar, ki so žirijo prepričali s projektom stavbe, imenovane Nova galerija in kazemate v avstrijskem Dunajskem Novem Mestu.

NA IMENIK

Muzej in galerije mesta Ljubljane

Muzej in galerije mesta Ljubljane so največji javni zavod, ki ga je Mestna občina Ljubljana ustanovila konec 2008 z združitvijo Mestnega muzeja Ljubljana in Mestne galerije Ljubljana. MGML prezentira bogato premično dediščino in skrbi za predstavitev sodobne domače in tuje likovne umetnosti. Živa in aktualna muzejsko-galerijska ponudba skrbi za neprestan stik z domačimi in tujimi obiskovalci, popularizira zbirke ter aktualizira sodoben pogled na bogato likovno ustvarjanje v našem mestu.

NA IMENIK

Umetnostna galerija Maribor (UGM)

Umetnostna galerija Maribor je eden osrednjih muzejev za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji z zbirko več kot 7.000 umetniških del slovenskih avtorjev od konca 19. stoletja do danes. Slikarstvu, kiparstvu in grafiki se pridružujejo fotografska dela, video umetnost, večmedijske instalacije in interaktivni projekti.

Delo: Vodstvo UGM za obdobje petih let prevzema Simona Vidmar Čelik

22. 06. 2022 / Umetnostna galerija Maribor (UGM)

Breda Kolar Sluga po petnajstih letih direktorovanja funkcijo predaja umetnostni zgodovinarki, managerki v kulturi in muzejski svetnici Simoni Vidmar Čelik.

NA IMENIK

Mednarodni grafični likovni center

Mednarodni grafični likovni center je specializiran muzej in producent grafične in sodobne umetnosti, ki temelji na dediščini grafičnega bienala in na umetnosti tiska 20. stoletja. Mesto Ljubljana ga je na pobudo dolgoletnega vodje ljubljanskega grafičnega bienala in direktorja MGLC dr. Zorana Kržišnika ustanovilo 25. decembra 1986.

MGLC že od začetka opravlja številne dejavnosti, ki se med seboj prepletajo in dopolnjujejo. Hrani obsežno zbirko grafik in avtorskih knjig, nastalih po drugi svetovni vojni. Dela iz zbirke so na ogled v študijskem kabinetu, na voljo je tudi javno dostopna knjižnica. Najprepoznavnejša dejavnost ustanove je grafični bienale, ki v svetu velja za najstarejšo grafično prireditev.

Dnevnik: Skozi odtise grafičnih trendov

29. 07. 2022 / Mednarodni grafični likovni center

V MGLC v Gradu Tivoli so v začetku julija odprli razstavo Odtisi in vtisi 2, kot produkt razpisa sodobne slovenske grafične produkcije zadnjih treh let. Prejeli so 500 izvirnih del 113 slovenskih umetnic in umetnikov, mednarodna žirija pa je potem…

Mladina: Umetnost tiska in grafike

05. 07. 2022 / Mednarodni grafični likovni center

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) bodo danes, 5. julija ob 19. uri odprli razstavo Odtisi in vtisi 2, ki je nastala na podlagi februarja objavljenega javnega poziva slovenskim umetnicam in umetnikom vseh generacij, ki aktivno ustvarjajo na področju umetnosti…

Mladina: Kolektivni eksperiment

23. 06. 2022 / Mednarodni grafični likovni center

Enodnevni razstavni dogodek z močnim okoljskim sporočilom.

NA IMENIK

Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU)

Koroška galerija likovnih umetnosti je muzej za vizualno umetnost, ki se osredotoča na zbiranje in proučevanje umetnosti od druge polovice 20. stoletja, ter pomemben družbeni akter, ki s svojim programom odpira aktualna vprašanja in izpostavlja vsebine, ki so v splošnem diskurzu večkrat zapostavljene. KGLU je muzej nacionalnega pomena, saj opravlja javno službo varovanja premične kulturne dediščine, prav tako pa se vpenja v mednarodne muzejske mreže. Velik poudarek pri samem delu galerije je na pedagoških in andragoških programih, ki predstavljajo pomembno usmeritev inštitucije kot javnega prostora, ki nudi možnost izobraževanja in razvoj kritične misli. Koroška galerija likovnih umetnosti poleg razstavnih in administrativnih prostorov v centru Slovenj Gradca programsko skrbi tudi za Galerijo Ravne, ki se nahaja v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem.