Seznam video vsebin

Mirovni inštitut: Spletni pogovor ‘Proti vmešavanju v javno radiotelevizijo: izkušnje Danske in Estonije’

Spletni pogovor o zoperstavljanju političnem vmešavanju v delovanje javne radiotelevizije. Iztočnica so razmere v Sloveniji, vendar smo se osredotočili na izkušnje s prizadevanjem za neodvisnost javnih radiotelevizij v drugih državah Evrope, zlasti na Danskem in v Estoniji.

Osrednja vprašanja:
Kako zaščititi institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost javnih radiotelevizij?
Kako javni radioteleviziji na Danskem in v Estoniji ščitita svojo institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost ter preprečujeta politično vmešavanje?
Ali in na kakšen način lahko vlada ali drugi politični akterji vplivajo na vodenje, financiranje in uredniško politiko javnih radiotelevizij v teh državah?
Ali je prišlo do poskusov političnih akterjev, da bi zmanjšali neodvisnost ali finančno oslabili javno radiotelevizijo? Na primer z imenovanjem politično delegiranih kadrov v organe upravljanja, vodenja ali v uredništva, z omejevanjem finančnih virov ali kako drugače?
Kakšna je stopnja zaupanja javnosti v javno radiotelevizijo na Danskem in v Estoniji?
Ali so novinarji javnih radiotelevizij v teh državah tarča spletnega nadlegovanja ali verbalnih napadov in groženj političnih akterjev?
Kako se novinarji in uredniki odzivajo na poskuse političnega vmešavanja?
Kako mehanizmi samoregulacije z ombudsmanom prispevajo k zaupanju javnosti, neodvisnosti in integriteti javne radiotelevizije? Ali pomagajo preprečevati poskuse političnega vmešavanja?

V spletnem pogovoru o teh vprašanjih sta sodelovala:

*Christian S. Nissen, nekdanji generalni direktor danske radiotelevizije DR.
*Tarmu Tammerk, ombudsman (varuh pravic gledalcev in poslušalcev) pri estonski javni radioteleviziji, ERR.
Spletni pogovor z gostoma iz Danske in Estonije je vodila Ksenija Horvat, novinarka in voditeljica na Televiziji Slovenija. Pogovor je v angleškem jeziku.